De 4 grote speerpunten voor 2022

De 4 grote speerpunten voor 2022

2021 was hét jaar van het afsprakenstelsel 1.0. Het komend jaar draait om twee woorden: verdieping en verbreding. Een update over onze belangrijkste plannen.

1 | Uitbreiding digitale koopovereenkomst
Met onze huidige standaard voor de digitale koopovereenkomst (bestaande bouw) kunnen we maximaal 67% van de markt bedienen. Logisch dat we de standaard willen uitbreiden naar het appartementsrecht en nieuwbouw. Uiteindelijk dekt dit 90 tot 95 procent van de markt, een mooi streven. Ook stellen we in 2022 een roadmap naar eIDAS Hoog op. Hiermee kunnen dienstverleners zich op het allerhoogste niveau identificeren en gegevens uitwisselen, wat de complete keten op het juiste betrouwbaarheidsniveau brengt.

2 | Beter én breder in de keten
Veel gedoe, dat levert de koopovereenkomst in de praktijk op. Bij geldverstrekkers valt maar liefst 3,5 procent (bestaande bouw) en 8,2% (nieuwbouw) uit. Het werkelijke percentage ligt waarschijnlijk hoger, omdat intermediairs de grootste fouten er al eerder uitvissen. Kortom, er moet meer duidelijkheid en (rechts)zekerheid komen, zodat de uitval vermindert. In 2022 willen we dan ook ketenbrede afspraken maken en gaan we aan de slag met de verbeterpunten uit de Expertsessie.

3 | Aansluiting met andere faciliterende partijen
Zodra de eerste implementatie is geslaagd kunnen andere partijen aansluiten op een bewezen stelsel. Als we het aantal aangesloten partijen uitbreiden, vergroten we onze slagkracht en daarmee de impact op de consument enorm. Dit kunnen geïnteresseerde partijen zijn, maar ook over aansluiting van het ECH-platform: de ‘digitale brievenbus’ tussen notarissen en hypotheekverstrekkers gaan we in gesprek.

4 | Samenwerking met andere stelsels
Ook andere sectoren werken aan afsprakenstelsels, zoals het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO), stelsel Werk & Inkomen (TWI) en opkomende stelsels rond pensioenen en energie. Met deze partijen houden we nauw contact. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties pleiten we voor een gezamenlijk overleg, zodat we ontwikkelingen makkelijker op elkaar kunnen laten aansluiten. Hieronder valt ook de samenwerking met Trusted Information Partners, dat werkt aan onderzoek naar Trust Services (eIDAS) voor gegevensdeling.

Vragen?
Voor al je vragen over onze plannen voor de komende tijd kun je terecht bij Leon Roseleur, programmamanager.

Uitgelichte artikelen

In gesprek met staatssecretaris Digitalisering

In gesprek met staatssecretaris Digitalisering Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Donderdag 7 december was Zorgeloos Vastgoed te gast bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties om met de staatssecretaris digitalisering Alexandra van Huffelen in gesprek te gaan. Het ging over de ontwikkeling van de eIDAS Wallet, digitale identiteiten en regie op gegevens in

2024: Together in the Fast Lane

2024: Together in the Fast Lane Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Veel afstemmen, expertsessies, werkgroepen, een geupdated afsprakenstelsel, een verder uitgebreide taxonomie en de oprichting van de Stichting Zorgeloos Vastgoed. Never a dull moment in 2023. Maar ook voor 2024 verwachten we actie én resultaat. Samen met de initiatiefnemers en vele leden uit de

Werk mee aan tests overheid

Werk mee aan tests overheid Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Werk samen met ons aan Regie op Gegevens en een onderzoek naar de impact van wallets De komende periode gaan we samen met het overheidsprogramma Regie op Gegevens een aantal experimenten uitvoeren om ervoor te zorgen dat gegevens vanuit de overheid beter en gemakkelijker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.