Expertsessie: hoe ziet het ideale afsprakenstelsel eruit?

Expertsessie: hoe ziet het ideale afsprakenstelsel eruit? 

Skip onnodige controles en verbeter de communicatie tussen alle dienstverleners. Dit en nog veel meer bespraken we tijdens de eerste Expertsessie van dit najaar.

Highlights van de Expertsessie
Dat het digitale afsprakenstelsel voor consumenten grip oplevert, dát staat vast. De grootste uitdaging, zo bleek tijdens de meeting: dat de adoptie van data en alle eisen van partijen straks soepel samenkomen in het gedeelde stelsel. En natuurlijk de vurige wens om definitief af te rekenen met de stroperigheid van procedures en de traditionele papierwinkel rond de aankoop van een huis. Die stap lijkt voor minder digitaal vaardige partijen uitdagend, maar zeker wel haalbaar.

Eén digitale identiteit
Veelbelovend wordt het digitale afsprakenstelsel wanneer alle verschillende pakketten van dienstverleners samenkomen, net als onze deelinitiatieven. Eén digitale identiteit, waarmee de klant bij alle partners in beeld komt, voorkomt dat kopers telkens dezelfde vragen moeten beantwoorden. En dat aankoopprocessen veel te lang duren.

Waar kan er nog beter?
Optimalisatie van de keten zit in verbetering van branche-specifieke routines, zo kwam naar voren tijdens de expertsessie. De speciale Expertgroep van Zorgeloos Vastgoed gaat in 2022 op zoek naar oplossingen voor de belangrijkste struikelpunten. Denk aan:

  • Ontsluiten van processen bij partners.
  • Verbeteren van de communicatie tussen dienstverleners onderling.
  • Vroegtijdig signaleren van foutief ingevulde gegevens.
  • Voorkomen van onnodige stappen in het proces (vertraging, verwarring, papierwinkel).
  • Skippen van overbodige controles.
  • Beperken van alle niet-relevante bijlagen bij koopovereenkomsten.
  • Voorkomen van het oneigenlijk delen van BSN-gegevens.
  • Praktischer maken van handelingsbevoegdheid.

Versie 1.0 is klaar
De eerste versie van het digitale afsprakenstelsel is inmiddels klaar. De volgende stap: de real life-test in de praktijk (zie interview programmamanager Leon Roseleur). Dat gebeurt de komende periode. Verschillende partijen hebben zich inmiddels aangemeld voor een eerste uitrol.

De volgende keer ook meepraten?
Graag zelfs! Voor de volgende expertsessie zijn we op zoek naar professionals uit de praktijk: makelaars, financieel adviseurs, medewerkers bij geldverstrekkers, notarissen of notarisklerken. Neem contact op met Leon Roseleur via het contactformulier voor meer informatie.

Uitgelichte artikelen

Presentaties inspiratiesessie 16 april

Presentaties inspiratiesessie 16 april Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Op 16 april vond in het Van der Valk Hotel in Breukelen van 14.00 - 17.00 uur de inspiratiesessie plaats: Digitale actie in de vastgoedketen. Een brede groep vertegenwoordigers uit de keten bespraken de stand zaken op het gebied van digitalisering in de vastgoedketen en

In gesprek met staatssecretaris Digitalisering

In gesprek met staatssecretaris Digitalisering Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Donderdag 7 december was Zorgeloos Vastgoed te gast bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties om met de staatssecretaris digitalisering Alexandra van Huffelen in gesprek te gaan. Het ging over de ontwikkeling van de eIDAS Wallet, digitale identiteiten en regie op gegevens in

2024: Together in the Fast Lane

2024: Together in the Fast Lane Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Veel afstemmen, expertsessies, werkgroepen, een geupdated afsprakenstelsel, een verder uitgebreide taxonomie en de oprichting van de Stichting Zorgeloos Vastgoed. Never a dull moment in 2023. Maar ook voor 2024 verwachten we actie én resultaat. Samen met de initiatiefnemers en vele leden uit de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Zorgeloos Vastgoed? Schrijf in voor de nieuwsmail en we houden je 4x per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt ons natuurlijk ook volgen op LinkedIn.

Comments (1)

  1. Pingback: De 4 grote speerpunten voor 2022 – Zorgeloos Vastgoed

Comments are closed.