Expertsessie Makelaardij

Expertsessie Makelaardij

In het proces van het kopen van een woning lopen consumenten tegen veel hindernissen aan. Tijdens de expertsessie met makelaars werd duidelijk welke oplossingen de dienstverlening zouden verbeteren.

Ruis op de lijn
Zaken waar makelaars geregeld tegenaan lopen zijn anonimiseren (geen Burger Service Nummer mogen verwerken maar die wel moeten delen ten behoeve van hypotheekstukken) en gebrek aan kennis rond digitale identificatie en ondertekening (zoals bijvoorbeeld via Docusign).

Maar er is meer ruis op de lijn, bijvoorbeeld wanneer een (ver)koper geen Nederlandse bankrekening heeft, omdat hij/zij hier als expat verblijft. En zijn de aangeleverde stukken compleet en actueel, klopt de kadastrale inschrijving nog, is de omschrijving van rechten volledig en hoe zit het nu precies met bevoegdheden? Dit soort zaken aan de voorkant beter organiseren voorkomt vertraging tijdens het (ver)kooptraject, concluderen de makelaars.

Makelaar goed equiperen
Het zijn doorgaans specifieke zaken die een dossier complex maken. Twijfels over bevoegdheid van de (ver)koper bijvoorbeeld, komen geregeld pas bij de notaris aan het licht. Het gaat dan vaak over ingewikkelde huwelijkssituaties en erfrechtconstructies. Nu kunnen makelaars handelingsbevoegd- en bekwaamheid van cliënten nauwelijks of maar ten dele rechercheren.
Zo’n onderzoek tussentijds voorkomt dat fouten die pas laat in het proces naar boven komen en waarvan terugkoppeling niet gegeven wordt, als ongrijpbare verrassing voor de notaris blijven liggen. Argumentatie waarom een getekende overeenkomst ongeldig wordt verklaard, bereikt de makelaar nu vaker niet dan wel. Bij vaststelling van een koopovereenkomst wordt ondertekening niet streng gecontroleerd omdat ervan uit wordt gegaan dat een ondertekening die kleine onvolkomenheden kent toch al voldoende waarborgen biedt voor zowel de bank als de notaris. Ook komt het voor dat er problemen ontstaan op het moment dat de ontbindende voorwaarden voor financiering verstreken zijn, zonder dat de makelaar op de hoogte is van de status van de financieringsaanvraag.

Maak eind aan papierwinkel
Waar het tekenbevoegdheid betreft zou verplicht inschrijven van een Verklaring van Erfrecht in het Kadaster veel helderheid geven. Informatie van alle erf- en huwelijks-gerelateerde zaken verzameld op één plek is hét antwoord op de soms eindeloze papierwinkel waar makelaars nu doorheen moeten.

Één databank
Ook informatie rond objecten voor aan- en verkoop kan volgens de makelaars efficiënter worden gedeeld om vaart in het proces te houden. Kwesties rond erfpacht zijn nogal lokaal gekleurd. In Amsterdam is erfpacht inzichtelijk – daar maakt immers de notaris een koopovereenkomst op – op locaties buiten de hoofdstad is vaak een grondige juridische check nodig, bijvoorbeeld om beklemrecht (verbod op splitsen) of (in Groningen) claims rond aardbevingsproblematiek te voorkomen. Zoveel informatie over onroerende zaken en lokale regels zou in één databank moeten zitten: een plek waar alle betrokken partijen, ook taxateurs, op basis van één werkelijkheid hun informatie ophalen.

De volgende keer ook meepraten?
Graag zelfs! Voor volgende expertsessies zijn we altijd op zoek naar professionals uit de praktijk: makelaars, financieel adviseurs, medewerkers bij geldverstrekkers, notarissen of notarisklerken. Neem contact op met Leon Roseleur via het contactformulier voor meer informatie.

Uitgelichte artikelen

Geen luchtfietserij maar haalbaar perspectief

Geen luchtfietserij maar haalbaar perspectief Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Zorgeloos Vastgoed is in 2019 opgezet. Er is inmiddels veel gebeurd. “Waar ik trots op ben is dat we samen met de participanten een pad zijn ingeslagen dat nog onbekend was," geeft Bernadette Verberne, manager innovatie bij de KNB aan. Zij is vanaf de

Verslag inspiratiesessies

Van ketendenken naar netwerkdenken Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht In mei verzamelde een gezelschap van experts uit de vastgoedketen zich tijdens twee inspiratiesessies vol kennisdeling en boeiende discussies. Een diverse groep professionals nam deel, zowel dienstverleners, softwareleveranciers als andere partners, die allemaal een belangrijke rol spelen in het woondomein. De middag stond in het

Inspiratiesessie Woonreis van de toekomst

Inspiratiesessie Woonreis van de toekomst Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Voor en met de vastgoedketen werkt Zorgeloos Vastgoed aan de woonreis van de toekomst. Digitaal identificeren, digitaal ondertekenen en gegevens uitwisselen onder regie van de consument. Laat je inspireren over wat er nú al mogelijk is en wat er na vandaag allemaal beschikbaar komt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Zorgeloos Vastgoed? Schrijf in voor de nieuwsmail en we houden je 4x per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt ons natuurlijk ook volgen op LinkedIn.