Expertsessie Makelaardij

Expertsessie Makelaardij

In het proces van het kopen van een woning lopen consumenten tegen veel hindernissen aan. Tijdens de expertsessie met makelaars werd duidelijk welke oplossingen de dienstverlening zouden verbeteren.

Ruis op de lijn
Zaken waar makelaars geregeld tegenaan lopen zijn anonimiseren (geen Burger Service Nummer mogen verwerken maar die wel moeten delen ten behoeve van hypotheekstukken) en gebrek aan kennis rond digitale identificatie en ondertekening (zoals bijvoorbeeld via Docusign).

Maar er is meer ruis op de lijn, bijvoorbeeld wanneer een (ver)koper geen Nederlandse bankrekening heeft, omdat hij/zij hier als expat verblijft. En zijn de aangeleverde stukken compleet en actueel, klopt de kadastrale inschrijving nog, is de omschrijving van rechten volledig en hoe zit het nu precies met bevoegdheden? Dit soort zaken aan de voorkant beter organiseren voorkomt vertraging tijdens het (ver)kooptraject, concluderen de makelaars.

Makelaar goed equiperen
Het zijn doorgaans specifieke zaken die een dossier complex maken. Twijfels over bevoegdheid van de (ver)koper bijvoorbeeld, komen geregeld pas bij de notaris aan het licht. Het gaat dan vaak over ingewikkelde huwelijkssituaties en erfrechtconstructies. Nu kunnen makelaars handelingsbevoegd- en bekwaamheid van cliënten nauwelijks of maar ten dele rechercheren.
Zo’n onderzoek tussentijds voorkomt dat fouten die pas laat in het proces naar boven komen en waarvan terugkoppeling niet gegeven wordt, als ongrijpbare verrassing voor de notaris blijven liggen. Argumentatie waarom een getekende overeenkomst ongeldig wordt verklaard, bereikt de makelaar nu vaker niet dan wel. Bij vaststelling van een koopovereenkomst wordt ondertekening niet streng gecontroleerd omdat ervan uit wordt gegaan dat een ondertekening die kleine onvolkomenheden kent toch al voldoende waarborgen biedt voor zowel de bank als de notaris. Ook komt het voor dat er problemen ontstaan op het moment dat de ontbindende voorwaarden voor financiering verstreken zijn, zonder dat de makelaar op de hoogte is van de status van de financieringsaanvraag.

Maak eind aan papierwinkel
Waar het tekenbevoegdheid betreft zou verplicht inschrijven van een Verklaring van Erfrecht in het Kadaster veel helderheid geven. Informatie van alle erf- en huwelijks-gerelateerde zaken verzameld op één plek is hét antwoord op de soms eindeloze papierwinkel waar makelaars nu doorheen moeten.

Één databank
Ook informatie rond objecten voor aan- en verkoop kan volgens de makelaars efficiënter worden gedeeld om vaart in het proces te houden. Kwesties rond erfpacht zijn nogal lokaal gekleurd. In Amsterdam is erfpacht inzichtelijk – daar maakt immers de notaris een koopovereenkomst op – op locaties buiten de hoofdstad is vaak een grondige juridische check nodig, bijvoorbeeld om beklemrecht (verbod op splitsen) of (in Groningen) claims rond aardbevingsproblematiek te voorkomen. Zoveel informatie over onroerende zaken en lokale regels zou in één databank moeten zitten: een plek waar alle betrokken partijen, ook taxateurs, op basis van één werkelijkheid hun informatie ophalen.

De volgende keer ook meepraten?
Graag zelfs! Voor volgende expertsessies zijn we altijd op zoek naar professionals uit de praktijk: makelaars, financieel adviseurs, medewerkers bij geldverstrekkers, notarissen of notarisklerken. Neem contact op met Leon Roseleur via het contactformulier voor meer informatie.

Uitgelichte artikelen

Tijd vliegt, we bestaan alweer vier jaar

Tijd vliegt, we bestaan alweer vier jaar! Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Was het niet gisteren dat we proostten op het nieuwe jaar? Nu zitten we alweer halverwege februari en precies vier(!) jaar geleden ging op dit moment ons samenwerkingsverband van start. Want we hadden een plan, wilden samen bouwen aan een zorgeloze woonreis.

Twee releases per jaar

Twee releases per jaar Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Om het voor iedereen overzichtelijk te houden werken we vanaf dit jaar met twee releases per jaar van het afsprakenstelsel Zorgeloos Vastgoed. Zo hebben gebruikers van het stelsel voldoende tijd om wijzigingen te implementeren en kunnen we in samenspraak met de markt op vaste tijden

We weten elkaar steeds beter te vinden in de woningsector

'We weten elkaar steeds beter te vinden in de woningsector' Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Arthur van de Woestijne, manager dienstverlening NHG, zou liever vandaag dan morgen zien dat de consument regie krijgt over zijn data zodat hij inzicht krijgt in zijn financiële situatie. En dat is precies waar Zorgeloos Vastgoed aan werkt. Hoe

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Zorgeloos Vastgoed? Schrijf in voor de nieuwsmail en we houden je 4x per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt ons natuurlijk ook volgen op LinkedIn.