Expertsessie notariaat

Expertsessie notariaat

In het proces van het kopen van een woning lopen consumenten tegen veel hindernissen aan. In de expertsessie van het notariaat gaven de experts aan welke oplossingsrichtingen bijdragen aan soepele dienstverlening.

Verbeter kwaliteit data-uitwisseling
Steeds vaker krijgen notarissen te maken met cliënten van niet-Nederlandse afkomst. Nogal eens moet er op het laatste moment een tolk geregeld worden of wordt de overdracht weer uitgesteld.
Niet altijd begrijpen (ver)kopers de regels die voor de notaris gelden. Tel daar verwarring rond bevoegdheden (bijvoorbeeld van de executeur), complexe huwelijkssituaties, onbekende wijze van financiering, gebrekkig overzicht van transacties in relatie tot het doorhalen van hypotheekrechten, versnipperde erfpachtconstructies en verschillen in omschrijving van registergoed tussen koopakte en leveringsakte bij op. Dit vraagt om een kwaliteitsslag in data-uitwisseling, stellen de notarissen.

Slagvaardiger door samenwerking
Samenwerking tussen ketenpartners, bijvoorbeeld in kwesties van erfrecht maar ook transparantie in actuele data van de Vereniging Van Eigenaren en beschikkingsbevoegdheid, resulteren in slagvaardigheid. Los daarvan zien de notarissen het voordeel van een quickscan, een checklist waarbij de makelaar al een indicatie van mogelijke risico’s kan geven. Het vroegtijdig afgeven van bijvoorbeeld een bevoegdheidsverklaring of een erpachtopinie door de notaris levert uiteindelijk alle partijen voordeel op.

Voorkom kosten
Het tijdig betrekken van het notariaat bij het opmaken van de koopovereenkomst houdt de vaart er sowieso in. Eventuele problemen komen al bij het opmaken van zo’n overeenkomst bovendrijven, recherches kunnen in een vroeger stadium worden uitgevoerd en vervelende kosten van het niet-doorgaan van koop worden voorkomen dan wel beperkt.

De volgende keer ook meepraten?
Graag zelfs! Voor volgende expertsessies zijn we altijd op zoek naar professionals uit de praktijk: makelaars, financieel adviseurs, medewerkers bij geldverstrekkers, notarissen of notarisklerken. Neem contact op met Leon Roseleur via het contactformulier voor meer informatie.

Uitgelichte artikelen

Presentaties inspiratiesessie 16 april

Presentaties inspiratiesessie 16 april Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Op 16 april vond in het Van der Valk Hotel in Breukelen van 14.00 - 17.00 uur de inspiratiesessie plaats: Digitale actie in de vastgoedketen. Een brede groep vertegenwoordigers uit de keten bespraken de stand zaken op het gebied van digitalisering in de vastgoedketen en

In gesprek met staatssecretaris Digitalisering

In gesprek met staatssecretaris Digitalisering Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Donderdag 7 december was Zorgeloos Vastgoed te gast bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties om met de staatssecretaris digitalisering Alexandra van Huffelen in gesprek te gaan. Het ging over de ontwikkeling van de eIDAS Wallet, digitale identiteiten en regie op gegevens in

2024: Together in the Fast Lane

2024: Together in the Fast Lane Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Veel afstemmen, expertsessies, werkgroepen, een geupdated afsprakenstelsel, een verder uitgebreide taxonomie en de oprichting van de Stichting Zorgeloos Vastgoed. Never a dull moment in 2023. Maar ook voor 2024 verwachten we actie én resultaat. Samen met de initiatiefnemers en vele leden uit de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Zorgeloos Vastgoed? Schrijf in voor de nieuwsmail en we houden je 4x per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt ons natuurlijk ook volgen op LinkedIn.