Expertsessie notariaat

Expertsessie notariaat

In het proces van het kopen van een woning lopen consumenten tegen veel hindernissen aan. In de expertsessie van het notariaat gaven de experts aan welke oplossingsrichtingen bijdragen aan soepele dienstverlening.

Verbeter kwaliteit data-uitwisseling
Steeds vaker krijgen notarissen te maken met cliënten van niet-Nederlandse afkomst. Nogal eens moet er op het laatste moment een tolk geregeld worden of wordt de overdracht weer uitgesteld.
Niet altijd begrijpen (ver)kopers de regels die voor de notaris gelden. Tel daar verwarring rond bevoegdheden (bijvoorbeeld van de executeur), complexe huwelijkssituaties, onbekende wijze van financiering, gebrekkig overzicht van transacties in relatie tot het doorhalen van hypotheekrechten, versnipperde erfpachtconstructies en verschillen in omschrijving van registergoed tussen koopakte en leveringsakte bij op. Dit vraagt om een kwaliteitsslag in data-uitwisseling, stellen de notarissen.

Slagvaardiger door samenwerking
Samenwerking tussen ketenpartners, bijvoorbeeld in kwesties van erfrecht maar ook transparantie in actuele data van de Vereniging Van Eigenaren en beschikkingsbevoegdheid, resulteren in slagvaardigheid. Los daarvan zien de notarissen het voordeel van een quickscan, een checklist waarbij de makelaar al een indicatie van mogelijke risico’s kan geven. Het vroegtijdig afgeven van bijvoorbeeld een bevoegdheidsverklaring of een erpachtopinie door de notaris levert uiteindelijk alle partijen voordeel op.

Voorkom kosten
Het tijdig betrekken van het notariaat bij het opmaken van de koopovereenkomst houdt de vaart er sowieso in. Eventuele problemen komen al bij het opmaken van zo’n overeenkomst bovendrijven, recherches kunnen in een vroeger stadium worden uitgevoerd en vervelende kosten van het niet-doorgaan van koop worden voorkomen dan wel beperkt.

De volgende keer ook meepraten?
Graag zelfs! Voor volgende expertsessies zijn we altijd op zoek naar professionals uit de praktijk: makelaars, financieel adviseurs, medewerkers bij geldverstrekkers, notarissen of notarisklerken. Neem contact op met Leon Roseleur via het contactformulier voor meer informatie.

Uitgelichte artikelen

Een huis kopen moet vooral leuk zijn

Een huis kopen moet vooral leuk zijn Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Het regelen van een hypotheek wordt een steeds ingewikkelder proces met veel stappen, disciplines en wet- en regelgeving. “Daardoor zit er nogal wat spanning op en dat is jammer. Het kopen van een huis moet vooral leuk zijn” vindt Carla Hidding van

Zijn betere afspraken dé oplossing voor de (aanstaande) woningeigenaar?

Zijn betere afspraken dé oplossing voor de (aanstaande) woningeigenaar? Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Ja! Met betere afspraken binnen de keten kan het proces van koop en verkoop voor aanstaande woningeigenaren soepel worden gemaakt. Dat is precies waar de woningmarkt baat bij heeft. Zorgeloos Vastgoed verzamelde tijdens expertsessies alle hick-ups in het aan- en

Expertsessie Makelaardij

Expertsessie Makelaardij Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht In het proces van het kopen van een woning lopen consumenten tegen veel hindernissen aan. Tijdens de expertsessie met makelaars werd duidelijk welke oplossingen de dienstverlening zouden verbeteren. Ruis op de lijn Zaken waar makelaars geregeld tegenaan lopen zijn anonimiseren (geen Burger Service Nummer mogen verwerken maar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Zorgeloos Vastgoed? Schrijf in voor de nieuwsmail en we houden je 4x per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt ons natuurlijk ook volgen op LinkedIn.