Expertsessie notariaat

Expertsessie notariaat

In het proces van het kopen van een woning lopen consumenten tegen veel hindernissen aan. In de expertsessie van het notariaat gaven de experts aan welke oplossingsrichtingen bijdragen aan soepele dienstverlening.

Verbeter kwaliteit data-uitwisseling
Steeds vaker krijgen notarissen te maken met cliënten van niet-Nederlandse afkomst. Nogal eens moet er op het laatste moment een tolk geregeld worden of wordt de overdracht weer uitgesteld.
Niet altijd begrijpen (ver)kopers de regels die voor de notaris gelden. Tel daar verwarring rond bevoegdheden (bijvoorbeeld van de executeur), complexe huwelijkssituaties, onbekende wijze van financiering, gebrekkig overzicht van transacties in relatie tot het doorhalen van hypotheekrechten, versnipperde erfpachtconstructies en verschillen in omschrijving van registergoed tussen koopakte en leveringsakte bij op. Dit vraagt om een kwaliteitsslag in data-uitwisseling, stellen de notarissen.

Slagvaardiger door samenwerking
Samenwerking tussen ketenpartners, bijvoorbeeld in kwesties van erfrecht maar ook transparantie in actuele data van de Vereniging Van Eigenaren en beschikkingsbevoegdheid, resulteren in slagvaardigheid. Los daarvan zien de notarissen het voordeel van een quickscan, een checklist waarbij de makelaar al een indicatie van mogelijke risico’s kan geven. Het vroegtijdig afgeven van bijvoorbeeld een bevoegdheidsverklaring of een erpachtopinie door de notaris levert uiteindelijk alle partijen voordeel op.

Voorkom kosten
Het tijdig betrekken van het notariaat bij het opmaken van de koopovereenkomst houdt de vaart er sowieso in. Eventuele problemen komen al bij het opmaken van zo’n overeenkomst bovendrijven, recherches kunnen in een vroeger stadium worden uitgevoerd en vervelende kosten van het niet-doorgaan van koop worden voorkomen dan wel beperkt.

De volgende keer ook meepraten?
Graag zelfs! Voor volgende expertsessies zijn we altijd op zoek naar professionals uit de praktijk: makelaars, financieel adviseurs, medewerkers bij geldverstrekkers, notarissen of notarisklerken. Neem contact op met Leon Roseleur via het contactformulier voor meer informatie.

Uitgelichte artikelen

Tijd vliegt, we bestaan alweer vier jaar

Tijd vliegt, we bestaan alweer vier jaar! Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Was het niet gisteren dat we proostten op het nieuwe jaar? Nu zitten we alweer halverwege februari en precies vier(!) jaar geleden ging op dit moment ons samenwerkingsverband van start. Want we hadden een plan, wilden samen bouwen aan een zorgeloze woonreis.

Twee releases per jaar

Twee releases per jaar Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Om het voor iedereen overzichtelijk te houden werken we vanaf dit jaar met twee releases per jaar van het afsprakenstelsel Zorgeloos Vastgoed. Zo hebben gebruikers van het stelsel voldoende tijd om wijzigingen te implementeren en kunnen we in samenspraak met de markt op vaste tijden

We weten elkaar steeds beter te vinden in de woningsector

'We weten elkaar steeds beter te vinden in de woningsector' Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Arthur van de Woestijne, manager dienstverlening NHG, zou liever vandaag dan morgen zien dat de consument regie krijgt over zijn data zodat hij inzicht krijgt in zijn financiële situatie. En dat is precies waar Zorgeloos Vastgoed aan werkt. Hoe

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Zorgeloos Vastgoed? Schrijf in voor de nieuwsmail en we houden je 4x per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt ons natuurlijk ook volgen op LinkedIn.