Expertsessie financiële keten

Expertsessie financiële keten

De communicatie binnen de vastgoedsector kan beter en slimmer. Daarom werken we samen met partijen uit de hele keten aan een afsprakenstelsel en ontwikkelen we toepassingen waardoor de communicatie soepeler verloopt. Samen met experts uit de sector bespreken we welke knelpunten zich in de praktijk voordoen en welke oplossingen daarvoor mogelijk zijn. In de laatste expertsessie met intermediairs en geldverstrekkers werden oplossingsrichtingen voor twee knelpunten besproken.

Kom met de gestandaardiseerde koopovereenkomst/databestand
Het niet doorgaan van een koopovereenkomst levert stress en frustraties op bij alle betrokkenen. De oorzaak is vaak terug te voeren op slordige foutjes en onvolkomenheden in de ondertekening. Er is niet goed of helemaal niet ondertekend, de parafering rammelt of de handtekeningen zijn onleesbaar omdat ze scheef of slecht ingescand zijn.
Tel daar de onjuist aangeleverde of onbetrouwbare data bij op en concludeer: dit kan beter. Een zoveel mogelijk gestandaardiseerde koopovereenkomst/databestand dat altijd de juiste gegevens bevat is de even simpele als gewenste oplossing, vinden experts uit de financiële keten.

Kwaliteit voorop
Hypotheekverstrekkers houden van duidelijkheid, het is hun plicht de financiering van een koop juridisch correct uit te voeren. Een taxatierapport, een gestandaardiseerde koopovereenkomst en een goed doortimmerd systeem voor vrije artikelen en clausules zijn van grote waarde voor geldverstrekkers.

Dataminimalisatie
De digitale koopovereenkomst (voorzien van digitale handtekeningen) is een ferme stap in de goede richting. Dataminimalisatie en ook kwaliteit van door makelaar aangeleverde documenten helpen enorm. Zo kan een gevalideerde kadastrale check van toegevoegde waarde zijn. Borging van geldigheid en authenticiteit van gegevens zijn daarbij cruciaal.

De volgende keer ook meepraten?
Graag zelfs! Voor volgende expertsessies zijn we altijd op zoek naar professionals uit de praktijk: makelaars, financieel adviseurs, medewerkers bij geldverstrekkers, notarissen of notarisklerken. Neem contact op met Leon Roseleur via het contactformulier voor meer informatie.

Uitgelichte artikelen

Presentaties inspiratiesessie 16 april

Presentaties inspiratiesessie 16 april Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Op 16 april vond in het Van der Valk Hotel in Breukelen van 14.00 - 17.00 uur de inspiratiesessie plaats: Digitale actie in de vastgoedketen. Een brede groep vertegenwoordigers uit de keten bespraken de stand zaken op het gebied van digitalisering in de vastgoedketen en

In gesprek met staatssecretaris Digitalisering

In gesprek met staatssecretaris Digitalisering Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Donderdag 7 december was Zorgeloos Vastgoed te gast bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties om met de staatssecretaris digitalisering Alexandra van Huffelen in gesprek te gaan. Het ging over de ontwikkeling van de eIDAS Wallet, digitale identiteiten en regie op gegevens in

2024: Together in the Fast Lane

2024: Together in the Fast Lane Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Veel afstemmen, expertsessies, werkgroepen, een geupdated afsprakenstelsel, een verder uitgebreide taxonomie en de oprichting van de Stichting Zorgeloos Vastgoed. Never a dull moment in 2023. Maar ook voor 2024 verwachten we actie én resultaat. Samen met de initiatiefnemers en vele leden uit de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Zorgeloos Vastgoed? Schrijf in voor de nieuwsmail en we houden je 4x per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt ons natuurlijk ook volgen op LinkedIn.