Geen luchtfietserij maar haalbaar perspectief

Geen luchtfietserij maar haalbaar perspectief

Zorgeloos Vastgoed is in 2019 opgezet. Er is inmiddels veel gebeurd. “Waar ik trots op ben is dat we samen met de participanten een pad zijn ingeslagen dat nog onbekend was,” geeft Bernadette Verberne, manager innovatie bij de KNB aan. Zij is vanaf de start van Zorgeloos Vastgoed betrokken bij het initiatief en zit in het bestuur van de pas opgerichte stichting. Waarom doet de KNB mee aan ZV, wat ging goed en wat kon beter en wat brengt de toekomst? Bernadette beantwoordt onze 6 vragen.

1 Waarom heeft de KNB samen met de NVM, Kadster en HDN, Zorgeloos Vastgoed opgestart?
De KNB heeft Zorgeloos Vastgoed geïnitieerd vanwege de toenemende digitalisering en de wens tot ketenintegratie binnen de vastgoedketen. Wij wilden ons voorbereiden op de uitdagingen waarmee alle betrokkenen binnen de keten te maken zouden krijgen. In 2017 zijn verkennende gesprekken gestart, waarbij het notariaat en het Kadaster gezamenlijk de mogelijkheden van moderne techniek en de essentiële onderdelen van de huidige werkwijze hebben onderzocht in strategiesessies. Dit heeft uiteindelijk geleid tot Zorgeloos Vastgoed waar ook HDN en de NVM onderdeel van zijn.

2 Waar ben je trots op als je terugkijkt op de afgelopen jaren?
Waar we trots op kunnen zijn, is dat we met de participanten een pad op zijn gegaan, dat we nog niet kenden. Een afsprakenstelsel in het particulier vastgoed was er nog niet. Er is een beter inzicht gekomen in het gemeenschappelijk belang en er is een goede onderlinge samenwerking ontstaan.

3 Wat is je een beetje tegengevallen?
Afspraken maken en standaarden ontwikkelen kost veel tijd en het kost nog veel meer tijd om ze geïmplementeerd en geadopteerd te krijgen. Regelmatig werd ZV vergeleken met een dromerig praatclubje, terwijl er juist heel veel nuttig werk werd verzet.

4 Wat wil je liever vandaag dan morgen geregeld zien?
In release 1 werken we aan de digitale koopovereenkomst en de daarvoor benodigde signing policies. Eén ondertekenbeleid in de hele keten, zodat we geen rework meer hebben, dat zie ik graag tegemoet. Belangrijk dat we hiervoor goed inzicht krijgen in de huidige mogelijkheden en beperkingen van de participanten bij het ondertekenen van koopovereenkomsten.

5 Wat staat bij de KNB de komende tijd op de agenda op Zorgeloos Vastgoed gebied? De koopovereenkomst is een eerste stap om te komen tot een vastgoedtransactie. De wijze waarop dit binnen ZV vorm krijgt, stelt andere (hogere) eisen aan het proces dan wat nu in de praktijk van makelaardij en notariaat gangbaar is. Het is essentieel om te begrijpen wat er nodig is om deze stap succesvol te zetten. Al vanaf het begin van Zorgeloos Vastgoed hebben we de wens om de recherches van de notaris meer naar voren te halen in de “woonreis”. Dit biedt voordelen voor alle partijen, inclusief de consument. Mogelijk kunnen we hiermee een begin maken in release 2. Dat kan dan mooi worden gecombineerd met een andere ontwikkeling die binnen het notariaat wordt opgepakt. Als vervolg op de digitale akte voor het oprichten van een BV, werken we aan de digitale leverings- en hypotheekakte. Uiteraard betrekken we hier de belanghebbende partijen, waaronder ZV, bij.

6  Wat drijft je persoonlijk voor dit onderwerp?
De rechtszekerheid die het notariaat toevoegt aan de maatschappij is zeer waardevol. Initiatieven die de rol van de notaris borgen en versterken zijn daarvoor belangrijk. Voor mij is het motiverend om daaraan bij te dragen.

Uitgelichte artikelen

Presentaties inspiratiesessie 16 april

Presentaties inspiratiesessie 16 april Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Op 16 april vond in het Van der Valk Hotel in Breukelen van 14.00 - 17.00 uur de inspiratiesessie plaats: Digitale actie in de vastgoedketen. Een brede groep vertegenwoordigers uit de keten bespraken de stand zaken op het gebied van digitalisering in de vastgoedketen en

In gesprek met staatssecretaris Digitalisering

In gesprek met staatssecretaris Digitalisering Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Donderdag 7 december was Zorgeloos Vastgoed te gast bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties om met de staatssecretaris digitalisering Alexandra van Huffelen in gesprek te gaan. Het ging over de ontwikkeling van de eIDAS Wallet, digitale identiteiten en regie op gegevens in

2024: Together in the Fast Lane

2024: Together in the Fast Lane Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Veel afstemmen, expertsessies, werkgroepen, een geupdated afsprakenstelsel, een verder uitgebreide taxonomie en de oprichting van de Stichting Zorgeloos Vastgoed. Never a dull moment in 2023. Maar ook voor 2024 verwachten we actie én resultaat. Samen met de initiatiefnemers en vele leden uit de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Zorgeloos Vastgoed? Schrijf in voor de nieuwsmail en we houden je 4x per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt ons natuurlijk ook volgen op LinkedIn.