Initiatiefnemers Zorgeloos Vastgoed richten stichting op

Initiatiefnemers Zorgeloos Vastgoed richten stichting op

Solide basis voor samenwerking in vastgoedketen

De initiatiefnemers van het afsprakenstelsel Zorgeloos Vastgoed maken vandaag de oprichting van de Stichting Zorgeloos Vastgoed bekend. Met de oprichting van de Stichting Zorgeloos Vastgoed leggen de initiatiefnemers een solide basis voor optimale samenwerking tussen alle partijen die zijn betrokken bij de aan- en verkoop van particulier vastgoed.  Zorgeloos Vastgoed is in 2019 opgezet door HDN (Hypotheken Data Netwerk), het Kadaster, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen).

Meer gemak, duidelijkheid en zekerheid
De initiatiefnemers van de Stichting Zorgeloos Vastgoed hebben één gezamenlijk doel: de consument ontzorgen bij de aan- en verkoop van vastgoed. Met de ondertekening van de oprichtingsakte zetten de initiatiefnemers een volgende stap naar meer gemak, duidelijkheid en zekerheid in elke woonfase van de consument.

Efficiënte en brede ketensamenwerking
De stichting richt zich, zonder winstoogmerk, op het organiseren en vergemakkelijken van de digitale communicatie tussen alle partijen in de vastgoedketen. Van consumenten en makelaars tot geldverstrekkers, financieel adviseurs en notarissen. Dit doet zij door het ontwikkelen van één taal en één generieke architectuur: het afsprakenstelsel.  De stichtingsvorm voorziet in een uitgebreide en efficiënte samenwerking binnen de vastgoedketen. Daarbij biedt de stichting een solide basis voor de realisatie van:

  • Actuele en gevalideerde woon- en koopdata voor consument, marktpartijen en overheid, rechtstreeks uit betrouwbare bron;
  • Snelle en veilige informatie-uitwisseling tussen al deze partijen, zodat alle betrokken partijen meer inzicht en overzicht hebben in het koopproces;
  • Regie bij de consument: mensen bepalen zelf met welke partij ze hun data delen.

Branchebreed gegevens delen
Zorgeloos Vastgoed is nu nog vooral bekend van de digitale koopovereenkomst: het eerste resultaat van de afspraken die de vastgoedsector heeft gemaakt. Met deze digitale overeenkomst kunnen kopers en verkopers hun gegevens gemakkelijker en ook veiliger branchebreed delen. Zo houdt de consument overzicht en grip en hoeven documenten niet meer te worden gekopieerd. Op dit moment wordt deze versie van de digitale koopovereenkomst al op kleine schaal in praktijk gebracht. Ook staan het digitaliseren en maken van procesafspraken rondom aanvullende documenten in de vastgoedketen op de agenda. Denk hierbij aan lijst A+B, energielabel en diverse akten.

Bestuur
De stichting kent een Bestuur en Raad van Toezicht om het stelsel verder op te bouwen en te beheren. Het bestuur bestaat uit Jennifer op ‘t Hoog (directeur/bestuurder, HDN), Rob Agelink (directeur Data, Governance en Vernieuwing, Kadaster), Bernadette Verberne (Manager Innovatie, KNB) en Peter van Grevengoed (operationeel directeur/bestuurder, NVM). In de Raad van Toezicht nemen Reinier van der Heijden (directeur/bestuurder HDN), Frank Tierolff (bestuursvoorzitter Kadaster), Annerie Ploumen (bestuursvoorzitter KNB) en Peter Brussel (algemeen voorzitter NVM) plaats. De stichting verwelkomt ook andere branche- en beroepsorganisaties in de vastgoedketen.

Uitgelichte artikelen

Geen praatclubje maar veel nuttig werk

Geen praatclubje maar veel nuttig werk Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Zorgeloos Vastgoed is in 2019 opgezet. Er is inmiddels veel gebeurd. “Iets waar ik trots op ben is dat we samen met de participanten een nieuw pad zijn ingeslagen dat nog onbekend was," geeft Bernadette Verberne, manager innovatie bij de KNB aan. Zij

Verslag inspiratiesessies

Van ketendenken naar netwerkdenken Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht In mei verzamelde een gezelschap van experts uit de vastgoedketen zich tijdens twee inspiratiesessies vol kennisdeling en boeiende discussies. Een diverse groep professionals nam deel, zowel dienstverleners, softwareleveranciers als andere partners, die allemaal een belangrijke rol spelen in het woondomein. De middag stond in het

Inspiratiesessie Woonreis van de toekomst

Inspiratiesessie Woonreis van de toekomst Categorieën Alles Events Nieuws Onderzoek Uitgelicht Voor en met de vastgoedketen werkt Zorgeloos Vastgoed aan de woonreis van de toekomst. Digitaal identificeren, digitaal ondertekenen en gegevens uitwisselen onder regie van de consument. Laat je inspireren over wat er nú al mogelijk is en wat er na vandaag allemaal beschikbaar komt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Zorgeloos Vastgoed? Schrijf in voor de nieuwsmail en we houden je 4x per jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je kunt ons natuurlijk ook volgen op LinkedIn.